Biologische export bijna 1 miljard euro

De Nederlandse export van biologische landbouwproducten is in 2014 opnieuw fors gestegen. De waarde daarvan bedraagt 928 miljoen euro, een groei van 11 procent ten opzichte van 2013.

Biologische+export+bijna+1+miljard+euro
© Dirk Hol

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken presenteert de nieuwste cijfers van stichting Bionext woensdag op de Biofach. Dat is de grootste biologische vakbeurs ter wereld in het Duitse Neurenberg.

Nederland is dit jaar partnerland en is met een recordaantal van honderd bedrijven aanwezig.

Omzet

'Andere landen genieten van onze biologische wortels, tomaten, kaas, eieren en granen', geeft Dijksma aan. Zo groeide de biologische exportomzet met 100 miljoen euro. 'En dat is niet voor niets.'

'Consumenten willen meer en meer producten met aandacht voor dierenwelzijn, natuur en milieu. Een goede, groene ontwikkeling en onze bedrijven kunnen aan die vraag voldoen, want kwaliteit groeit in Nederland!'

Exportmarkten

Voor de Nederlandse export van biologische producten blijven omringende landen de belangrijkste markten. Vooral granen, wortels, eieren en zuivel zijn gewild. Duitsland staat daarbij veruit bovenaan met een omzetaandeel van ruim 40 procent.

Veel Nederlandse biologische bedrijven hebben hechte samenwerkingsverbanden met hun Duitse afnemers en openen daar ook vaak vestigingen.

Goede kansen

Na Duitsland zijn België, Frankrijk, de Scandinavische landen en het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste exportlanden. Maar ook de uitvoer naar de Verenigde Staten en Azië stijgt stevig en biedt volgens Dijksma goede kansen voor de toekomst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer