Boeren benaderen zuivelbedrijven zelf

Het gesternte waaronder zuivelconcern A-ware zijn zoektocht start naar biologische melkveehouders lijkt gunstig. De prijs is ten opzichte van gangbare melk een stuk beter en veel twijfelaars lijken nu daadwerkelijk over te stappen. Er zijn echter kapers op de kust.

De rechtstreekse samenwerking met biologische melkveehouders is een gevolg van de stijgende vraag naar biologische producten, zegt operationeel directeur Klaas de Jong van Royal A-ware. Het bedrijf wil de melk verwerken tot onder meer dagverse yoghurt en kazen voor diverse supermarktketens in West-Europa.
De positieve marktontwikkeling wordt onderstreept door biologische organisaties. 'Andere marktpartijen zoeken ook in hun ledenbestand naar boeren die willen omschakelen naar biologische', ziet voorzitter René Cruijsen van Eko-Holland.

Oproep

Het samenwerkingsverband van meer dan honderd biologische melkveehouders heeft op zijn website de oproep staan: 'We zoeken melk'. 'Wij leveren ook aan A-ware en andere partijen', zegt Cruijsen, 'maar we kunnen veel meer melk verkopen dan we nu met onze eigen leden produceren.'
Voorzitter Jan Jaap Jantjes van het Biohuis, een belangenbehartiger voor biologische boeren, ziet vooral een stijgende vraag uit Groot-Brittannië en Duitsland. Veel Nederlandse biologische melk vloeit naar onze oosterburen, tekorten hier worden aangevuld met biologische melk uit het buitenland.
De Jong verwacht dat de markt voor biologische zuivelproducten door zal groeien. 'Al zal dit een klein deel van de totale zuivelmarkt blijven.'

Prijsverschil

Zowel Jantjes als Cruijsen denkt dat de goede marktomstandigheden voor biologisch nog wel enige tijd zullen aanhouden. 'Wij produceren melk voor de consumentenmarkt in West-Europa, niet voor de verwerking in industriële producten. Dat maakt dat de we veel minder last hebben van de ontwikkelingen op de wereldmarkt. Ik verwacht dan ook dat op de lange termijn de prijs voor biologische melk stabiel zal blijven', zegt Jantjes.
De Jong is voorzichtiger. 'In de huidige markt is het verschil tussen de melkprijs voor gangbare en biologische melk groot. Het feit dat het prijsverschil nu groot is, is geen garantie voor de toekomst. De prijs voor biologische melk is immers ook een kwestie van vraag en aanbod. Het is aan de melkveehouders zelf om te bepalen of ze overstappen naar een biologische bedrijfsvoering. Vanuit Royal A-ware bieden wij een marktconforme prijs.'

Veel belangstelling

Voor extensieve melkveehouders met veel grond is er animo om over te stappen naar biologisch, merkt Cruijsen. Met Eko-Holland stond hij in januari op de Bio-beurs in Zwolle. Op de stand meldden zich zo'n zestig belangstellenden die met het idee spelen om over te schakelen op biologisch.
Volgens Jantjes willen niet alleen jonge boeren overstappen. 'Het leeft heel breed onder melkveehouders.'
Ook A-ware is door boeren zelf benaderd. 'Een aantal melkveehouders heeft contact met ons gezocht om de mogelijkheden te verkennen om biologische melk te leveren.' A-ware gaat boeren helpen bij het omschakelen, vertelt De Jong. 'Daarbij gaat het om maatwerk per melkveehouder. Daarnaast betalen we mee aan de extra kosten die ze in een deel van de overgangsperiode maken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer