Biologische omzet stijgt 6 procent

De Nederlandse consument kocht in 2014 voor 1,13 miljard euro aan biologische voeding. Dat is een groei van 6 procent ten opzichte van 2013.

Biologische+omzet+stijgt+6+procent
© Nieuwe Oogst


De aandacht voor duurzame voeding en daarmee het biologische keurmerk nam in 2014 verder toe. Dat meldt de Monitor Duurzaam Voedsel 2014, die is samengesteld in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Positionering speciaalzaken

De groei van het aanbod biologisch in de grote supermarkten leidt tot een scherpere positionering van de biologische speciaalzaken. De speciaalzaken reageren hier volgens Bionext-directeur Bavo van den Idsert op door toegevoegde waarde te bieden.

'Nederland sluit aan bij een mondiale trend van groei van biologisch in de retail', geeft Van den Idsert aan. In de Nederlandse retail heeft biologisch een marktaandeel van ongeveer 4 procent.

Behoefte aan aanbod

De vraag naar biologische producten groeit wereldwijd sneller dan het aanbod. Door de sterk stijgende vraag naar biologisch, in zowel binnen- als buitenland, is er grote behoefte aan boeren in alle landbouwsectoren die willen omschakelen naar biologisch.

Ook met een groter biologisch aanbod blijven de prijzen voor biologische grondstoffen naar verwachting goed, stelt Bionext.

Omschakelen stimuleren

Volgens Skal Biocontrole stijgt het aantal aanmeldingen van boeren die willen omschakelen. Omdat de stap van gangbaar naar biologisch vaak ingrijpend is, vraagt Bionext staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) om omschakeling met gerichte maatregelen te stimuleren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer