Van Dam: geen signalen mesthuwelijken

Huwelijken om de fosfaatreferentie voor melkvee te behouden, komen niet voor. Dat meldt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken.

'Ik heb geen concrete signalen over het voorkomen van zogenaamde mesthuwelijken', antwoordt Van Dam op vragen van D66-Kamerleden Fatma Koser Kaya en Vera Bergkamp.

'Het sluiten van een huwelijk of aangaan van een geregistreerd partnerschap is een privébeslissing. Welke motieven daarbij een rol spelen is aan de betrokkenen', vindt de staatssecretaris

Volgens Van Dam wordt de overdraagbaarheid van de fosfaatreferentie ook niet ‘mogelijk beperkt' tot bloed- en aanverwanten in de eerste, tweede of derde graad. Er geldt sinds 1 januari 2015 een dergelijke beperking voor het mestoverschot op grond van de Meststoffenwet.

Krimpen

Het vervallen van de melkveefosfaatreferentie betekent dat in de nieuwe situatie deze hoeveelheid fosfaat verplicht moet worden verwerkt, stalt Van Dam. Het is niet zo dat een bedrijf door de referentie na overname door een ander dan een direct familielid gedwongen moet krimpen. Wel kan het vervallen van de fosfaatreferentie financiële gevolgen hebben vanwege verschil in kosten tussen mestverwerking en andere mestafzet.

'Elk melkveebedrijf dient er mee te houden dat op 1 januari 2016 de AMvB verantwoorde groei melkveehouderij in werking is getreden. Deze 'Melkveewet' stelt een bovengrens aan de omvang van het melkveefosfaatoverschot op een bedrijf dat verwerkt mag worden.'

Japan

Het risico dat regels worden omzeild door het adopteren van de voorgenomen bedrijfsopvolger die van buiten de familie komt, vindt Van Dam in de reactie op de Kamervragen 'niet reëel'. Deze truc passen Japanners toe om het bedrijf binnen de 'familie' te houden om de regelgeving in hun land te omzeilen.

In Japan gaat het bij die adopties, met het doel om het familiebedrijf in stand te houden, voornamelijk om meerderjarigen. 'Onder het Nederlandse recht is deze vorm van adoptie niet mogelijk', aldus Van Dam.

Minderjarigen

'Adopties in Nederland kunnen uitsluitend minderjarige kinderen betreffen. Ik heb geen signaal dat adoptie van minderjarigen in Nederland plaatsvindt met het oog op melkveefosfaatreferenties.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer