Aardappelen+bewaren+lastiger+dan+ooit
Nieuws
© nieuwe oogst

Aardappelen bewaren lastiger dan ooit

Moeilijke bewaaromstandigheden na een natte oogst zijn er de oorzaak van dat partijen aardappelen eerder moeten worden geleverd dan gepland.

Partijen van een moeilijk te bewaren ras als Agria blijken regelmatig minder lang houdbaar dan gehoopt, is de ervaring van bewaarbegeleider Anton van der Velde van Delphy.

Een probleem is volgens Van der Velde dat het kwaliteitsverschil binnen bewaarruimten sterk kan verschillen. 'Natte aardappelen afkomstig van de kopakkers zijn dan uiteindelijk bepalend voor het moment van afleveren.'

Voldoende goede aardappelen

Ondanks de bewaarproblemen gaat adviseur Fred Schra van koeltechnisch bedrijf Omnivent ervan uit dat er voldoende goede aardappelen in bewaarloodsen overblijven om aan het eind van het seizoen af te kunnen leveren.

'Als bewaarders letten op de juiste bewaarcondities, dan is een goede kwaliteit ook voor de verwerking zeker te realiseren', stelt Schra.

Alert blijven

Bewaarspecialist Huub Maerman van Tolsma Techniek maakt zich zorgen over het verloop van het bewaarseizoen.

'Veel aardappelen in de bewaring zijn nog steeds niet droog. In de praktijk zien we veel slijtage en partijen die sneller verouderen. Bewaarders moeten tot het eind alert blijven.'

Weer

 • Vrijdag
  21° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  20° / 14°
  50 %
 • Zondag
  20° / 17°
  50 %
Meer weer