Minder muskusratten in Drenthe en Overijssel

In het werkgebied van het nieuwe waterschap Drents Overijsselse Delta zijn in 2015 bijna een kwart minder muskusratten gevangen dan in de jaren ervoor. Daarmee zet de landelijk dalende trend zich ook binnen deze regio voort.

Het aantal vangsten ging van 18.079 muskusratten in 2014 naar 14.264 exemplaren vorig jaar, een daling van 23 procent. De nadruk ligt op het veenweidegebied in West-Overijssel.

Het aantal gevangen muskusratten is landelijk met ruim 6 procent gedaald tot 88.650. Er zijn regionale verschillen, maar de trend is dat de ingezette daling zich voortzet.

Beverratten

Op landelijke schaal zijn de beverratvangsten in 2015 met 16 procent toegenomen tot 1.212. De vangsten concentreren zich in het grensgebied met Duitsland. Zo'n 90 procent van de vangsten vindt plaats in een strook van 5 kilometer langs de grens met Duitsland.

Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft hierin slechts een zeer kleine bijdrage: drie vangsten.

Bevers

Naast graverij door muskus- en beverratten graven bevers steeds meer in de dijken. De bever staat echter op de rode lijst van bedreigde diersoorten en wordt daarom beschermd door de Flora- en faunawet.

Als de waterveiligheid in het geding is, moeten de waterschappen wel maatregelen nemen. Over de wijze waarop wordt overlegd met de betrokken overheden en met de organisaties die zich inspannen om bevers weer terug in Nederland te krijgen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer