UVW%3A+veel+meer+beverratten+gevangen
Nieuws
© Koos van de Spek

UVW: veel meer beverratten gevangen

Het aantal muskusratvangsten in Nederland is vorig jaar gedaald tot 94.000. Het aantal gevangen beverratten is echter meer dan verdubbeld tot ruim duizend, geeft de Unie van Waterschappen (UVW) aan.

De beverratvangst steeg in 2014 met 547 stuks naar 1.034. Die concentreerden zich in het grensgebied met Duitsland. 85 procent van alle vangsten vindt plaats in een strook van 5 kilometer langs die grens.

De toename schrijft UVW toe aan de extreem zachte winter van 2013-2014. 'De beverrat, een uit Zuid-Amerika afkomstig dier, heeft in een normale Europese winters een hoog sterftecijfer.'

Bestreden

In Duitsland wordt de beverrat echter niet consequent bestreden. 'Door toenemende overlast willen de Duitse overheden de bestrijding daar ook professionaliseren', geeft UVW aan.

Het aantal gevangen muskusratten daalde in tegenstelling tot de beverrat vorig jaar met bijna 3 procent tot 94.284 stuks.

Muskusratten

Ruim de helft van de muskusratten is gevangen in de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel. De bestrijding krijgt ook daar steeds meer grip op de populatie, verklaart UVW. 'De vangsten zijn er met 10 procent afgenomen.'

De unie maakt zich er sterk voor dat de muskus- en beverratten worden opgenomen in de Europese lijst van 'zorgwekkende invasieve uitheemse soorten'.

Preventie en beheersing

Het Europees Parlement heeft eind 2014 een verordening 'betreffende de preventie en beheersing van de introductie en verspreiding van invasieve uitheemse soorten vastgesteld'.

De Europese Commissie stelt dit jaar een lijst vast van voor de Europese Unie zorgwekkende invasieve uitheemse soorten.

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer