Vangst muskusratten Hollandse Delta stabiel

Het aantal gevangen muskusratten in het werkgebied van waterschap Hollandse Delta blijft stabiel. Net als in 2013 schommelt het vangstcijfer rond de duizend.

Vangst+muskusratten+Hollandse+Delta+stabiel
© Wikimedia

De meeste vangsten zijn gedaan rond Hellevoetsluis. Een korte, gerichte actie leverde daar in een maand 134 vangsten op. In totaal heeft het samenwerkingsverband Muskusrattenbeheer 13.757 muskusratten en 326 beverratten gevangen.

In 2013 was dit respectievelijk 11.198 en 115. In 2014 zijn in het gebied van waterschap Hollandse Delta twee beverratten gevangen. In 2013 waren geen beverratten gevangen.

Instroom uit Duitsland

De toename van het aantal vangsten komt voor een belangrijk deel door een hogere instroom vanuit Duitsland, stelt Hollandse Delta. Dat levert extra risico op voor de veiligheid van de dijken in het grensgebied.

In Duitsland is de noodzaak om te bestrijden niet zo hoog als in Nederland. De Duitsers bestrijden daarom op sommige plaatsen niet, weinig of anders. Dat geldt ook voor de beverrat.

Ook die wordt in Duitsland niet consequent bestreden, weet Hollandse Delta. 'Door toenemende overlast is men daar de bestrijding nu aan het professionaliseren. De samenwerking met Duitsland krijgt steeds meer gestalte.'

Ontpoldering Noordwaard

De ontpoldering van de Noordwaard is nodig om bij hoge waterstanden meer rivierwater op een veilige manier af te voeren. Door dijken gedeeltelijk af te graven ontstaan in- en uitstroomopeningen.

Om ervoor te zorgen dat vanuit de Biesbosch niet meteen een grote populatie in de Noordwaard ontstaat, heeft Hollandse Delta extra mensen ingezet om dit gebied nu al zoveel mogelijk vrij te maken van muskusratten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer