Vion+streeft+gelijkmatige+prijs+na
Nieuws
© vion food

Vion streeft gelijkmatige prijs na

Vion ging deze week niet mee in de prijsverhogingen die Van Rooi en Compaxo doorvoerden. De slachterij geeft aan een gelijkmatige prijs na te streven.

Jaap Kreuger van de de vereniging StarFarmers geeft de slachterij daarin gelijk. 'Het is een eerste stap naar een meer stabiele prijs. Ik erger me al jaren aan dat gejojo met de prijzen. Met varkens zitten we bijna op een dagprijs te werken en dat is van den zotte', reageert Kreuger.

Rust in de markt

Vion startte in januari met de vereniging StarFarmers een proef met een vierweekse prijs. Doel daarvan is meer rust in de markt brengen. Kreuger: 'We weten allemaal hoe het gaat: als de prijzen dalen probeert iedereen varkens door te schuiven; haalt de prijs aan, dan worden ze naar voren gehaald.'

Dat gebrek aan continuïteit in de aanvoer en de kwaliteit van de varkens speelt slachterijen parten. 'Wat koop je voor al die onrust', aldus Kreuger. De Duitse slachterijen verhoogden vorige week nog hun prijs met 3 cent. Westfleish betaalt nu 1,29 euro per kilo geslacht gewicht en Tonnies 1,31 euro.

1 cent correctie

Nederlands grootste varkensslachterij corrigeerde maandag haar prijs met 1 cent, een correctie op de week ervoor, maar hield die woensdag stabiel op 1,28 euro. Van Rooi en Compaxo verhoogden gisteren respectievelijk met 3 cent en 2 cent en betalen nu beide 1,28 euro per kilo geslacht gewicht.

Vion geeft aan dat er veel onzekerheid op de markt voor varkensvlees is. Voor de particuliere opslag is zo’n 75.000 ton aangemeld. Het maximum van 100.000 ton komt in zicht, terwijl het prijs stimulerend effect van de particuliere opslag niet groot was.

Niet verhoogd

Net als de Duitse slachterijen verhoogt Vion de prijs deze week niet. De slachterij streeft ernaar die zo lang mogelijk gelijk te houden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  18° / 6°
  20 %
Meer weer