Prijssysteem+Vion+start+in+januari
Nieuws
© Vion

Prijssysteem Vion start in januari

Vion Food hanteert vanaf januari vierweekse prijzen voor de inkoop van duizend slachtvarkens per week. Met het proefproject, dat samen met de Vereniging Star Farmers wordt uitgevoerd, hoopt 's lands grootste slachterij rust te brengen op de markt.

Econoom varkensproductie Robert Hoste is positief over het experiment. De huidige markt met sterke prijsschommelingen speelt vooral de handel in de kaart.

Geen goede prijs

'Daardoor is het aanbod voor Vion niet stabiel en lopen de kosten voor het slachten op. Daarnaast krijgt de slachterij geen goede prijs op de vleesmarkt in weken met over aanbod', schetst Hoste.

Binnen Vion is de afgelopen jaren veelvuldig gesproken over een meerweeks prijssysteem voor regulier varkensvlees. De aankomende pilot gaat zes maanden duren. Star Farmers-leden kunnen per maand deelnemen of voor de hele periode.

Opbrengsten

Het grootste voordeel van het prijssysteem is dat dit rust brengt, voorspelt Vion-manager Allard Bakker. 'Dat geeft varkenshouders de mogelijkheid om bijvoorbeeld prijsafspraken te maken over het voer. Ook hebben ze meer mogelijkheden om hun kosten aan te passen aan de opbrengsten.'

Grootste bottleneck bij de afspraken is een plotseling veranderende markt. Bakker: 'De marges zijn zo flinterdun. Varkenshouders reageren op kleine veranderingen in prijs'.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst en bijlage AgriVisie

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  2° / 1°
  50 %
 • Vrijdag
  7° / 1°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer