Groen+licht+voor+alle+POP%2Dprogramma%27s
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Groen licht voor alle POP-programma's

De 118 programma’s voor plattelandsontwikkeling in de EU zijn allemaal goedgekeurd door de Europese Commissie. Tot 2020 is een Europees budget van 99,6 miljard euro voor beschikbaar.

Met de goedkeuring, gisteren, van het Griekse plattelandsontwikkelingsprogramma (POP) zijn nu alle ingediende programma's rond. Het Nederlandse programma was al eerder dit jaar goedgekeurd.

Totaal 160 miljard

Het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (Elfpo) levert een bijdrage van 99,6 miljard euro. Daar komt 60,6 miljard euro aan cofinanciering uit nationale en regionale overheidsmiddelen of particuliere investeringen bij.

'Het plattelandsontwikkelingsprogramma gaat over banen, groei, investeringen en concurrentievermogen op het Europese platteland. Met slimme en strategische investeringen zullen de POP's de generatiewissel in de landbouw in goede banen leiden', aldus EU Landbouwcommissaris Phil Hogan.

Versterking landbouwbedrijven

Polen zal bijvoorbeeld een derde van het POP-geld besteden aan de versterking van de levensvatbaarheid van landbouwbedrijven en van het concurrentievermogen. Hun programma zal aan 200.000 landbouwbedrijven en meer dan 1.800 producentengroeperingen investeringssteun bieden.

Andere lidstaten kiezen weer andere prioriteiten. Oostenrijk bijvoorbeeld heeft 71 procent van zijn steun toegewezen aan beter beheer van de natuurlijke hulpbronnen en aan de bevordering van klimaatvriendelijke landbouwpraktijken.

Keus voor ecosystemen

Ook in het Ierse POP is de centrale prioriteit het herstel, de instandhouding en de versterking van de aan land- en bosbouw gerelateerde ecosystemen. Driekwart van de totale financiering voor Ierland is daar voor bestemd..

Weer

 • Donderdag
  16° / 12°
  15 %
 • Vrijdag
  16° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  14° / 9°
  10 %
Meer weer