'Oldambt ontgroent met de vergroening'

De graanteelt op de zware Oldambtster klei zorgt er voor dat het land 11 maanden per jaar is beteeld. De vergroening in het kader van het GLB werkt in dit gebied niet.

%27Oldambt+ontgroent+met+de+vergroening%27
© Nieuwe Oogst

Snel na de oogst van tarwe zaaien telers in Noordoogst-Groningen het land weer in met tarwe. De grond daardoor bijna het hele jaar groen.

Door de vergroening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de EU dreigt deze praktijk te worden ontgroend.

'Het kan toch niet de bedoeling van het GLB zijn, dat het beleid van vergroening in het Oldambt averechts gaat werken, zo werd dinsdag op de eerste LTO-sectoravond van het winterseizoen 2015-2016 in Midwolda opgemerkt.

Graanoogst

De festiviteiten rond Gronings ontzet op 28 augustus zien telers als ijkpunt voor de graanoogst. Als telers na de oogst nog een vanggewas moeten inzaaien, is het snel te laat om op de zware klei nog wintergraan te zaaien.

De Oldambtster graantelers kijken jaloers naar gespecialiseerde maistelers in Frankrijk. Met een certificaat krijgen ze ontheffing voor de gewasdiversificatie en mogen ze wintertarwe als vanggewas zaaien.

Uitkomst

Dat laatste zou juist ook voor de Oldambtster akkerbouw een geweldige uitkomst betekenen. Het ministerie heeft echter fronsend gereageerd op het Franse equivalente certificaat. Dat de EU daarmee heeft ingestemd wordt niet begrepen en een vergelijkbaar certificaat voor gespecialiseerde graantelers in ons land wordt vooralsnog weggewuifd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer