Maatregelen ook in muisarme jaren (video)

Om een muizenplaag zoveel mogelijk te voorkomen moeten boeren in Friesland ook in muisarme jaren maatregelen treffen.

Maatregelen+ook+in+muisarme+jaren+%28video%29
© Nieuwe Oogst

Dat blijkt uit het onderzoek naar muizenplagen 2014-2015 dat maandag op het melkveebedrijf van Klaas Sybesma in Koufurderrige is gepresenteerd.

Drooglegging

De muizenplaag ontstond op open klei-op-veengronden met een drooglegging van meer dan 100 centimeter. Het ging vooral om percelen met relatief lang gras, blijkt uit het onderzoek van onder andere Altenburg & Wymenga, Wageningen UR en Wetterskip Fryslân.

Hekel aan koeien

Ook weidegang speelt een rol. Muizen hebben er een hekel aan als er koeien in het land staan, zeggen de onderzoekers. 'Het aantal schademeldingen van boeren die hun koeien niet weiden was duidelijk hoger dan met weidegang.'

Om een volgende keer de schade te beperken bevelen de onderzoekers naast een signaleringssysteem, preventieve maatregelen aan zoals het verhogen van de waterpeilen, meer beweiding en intensiever maaien op plaatsen met een hoge muizendichtheid.

Predatoren

Ook pleiten de onderzoekers voor het bevorderen van predatoren en het voorkomen dat gras lang de winter ingaat.

In 2014-2015 leden vooral boeren in Friesland veel schade door de muizen. LTO Noord becijferde de schade op 73 miljoen euro. Bij sommige bedrijven werden bedragen getaxeerd van meer dan 100.000 euro.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer