Watertekort bij bestrijding muizen

Honderden boeren in Friesland hebben dit jaar niet al hun percelen kunnen bevloeien om muizenoverlast te voorkomen. Er was onvoldoende water, stelt Jelle Bouma van het Actiecomité Muizen.

Watertekort+bij+bestrijding+muizen
© Persbureau Noordoost

Wetterskip Fryslân zette de inlaten open om boeren te helpen. Maar daarmee was het probleem nog niet opgelost.

Begroeiing van de watergangen maakte het bijvoorbeeld lastig om voldoende water uit de sloten te halen. 'De waterhuishouding is niet ontworpen om muizen met water te bestrijden', zegt Niek Bosma van Wetterskip Fryslân.

Pompen

Samen met boeren zoekt het Wetterskip naar oplossingen. Een van de alternatieven is werken met meerdere pompen. 'Maar dit is een heel dure operatie', geeft Bouma aan.

Andere opties waarover wordt gesproken, zijn het vergroten van watergangen en duikers. Bosma wil er nog niet op vooruitlopen of deze optie haalbaar is.

'Het muizenprobleem ligt primair bij de boeren. Als boeren uit een polder een plan willen maken om het probleem op te lossen, dan willen wij wel meedenken.'

Groeicyclus

Klaas Talma van provincie Fryslân benadrukt dat voor schadebestrijding niet alle muizen hoeven te worden gedood. 'Het onder water zetten is bedoeld om één of twee generaties uit de groeicyclus weg te halen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer