Vrijstelling mollentablet tegen muizenplaag

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft vrijstelling verleend voor het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel Luxan Mollentabletten tegen veldmuizen.

Vrijstelling+mollentablet+tegen+muizenplaag
© Persbureau Noordoost

Het gaat om de onbedekte teelt van wintergraan, graszaad, aardappelen, koolgewassen, wortelen en de overige wortel- en knolgewassen tegen veldmuizen. De vrijstelling vervalt uiterlijk op 15 december.

Momenteel treedt schade door veldmuizen op in percelen graszaad en wintergranen met name op de kleigronden in het noorden van Friesland. De verwachting is dat de schade zich bij gunstige weersomstandigheden uitbreidt naar regio’s in het noorden van Groningen en de Noordoostpolder.

Migreren

Als na de oogst van deze gewassen de voedselbronnen opraken, zullen de veldmuizen migreren naar nabijgelegen percelen. Nieuwe voedselbronnen zijn de nog te oogsten gewassen aardappelen, koolgewassen, wortelen en overige knol- en wortelgewassen.

Daarnaast kunnen de in het najaar te zaaien wintergranen en graszaadgewassen voor teeltjaar 2016 en nog te planten koolgewassen worden aangetast.

De schade kan oplopen tot 100 procent opbrengstverlies in het geval van zwaar aangetaste percelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer