D66: pachtkorting voor duurzame boeren

D66 wil dat de overheid korting geeft op de pachtprijs aan boeren die op een duurzame manier met hun grond omgaan. Kamerleden Fatma Koser Kaya en Wouter Koolmees hebben het idee voorgelegd aan minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst).

Verschillende media berichtten vorige week over de achteruitgang van de bodemstructuur en -vruchtbaarheid in Flevoland. Oorzaak daarvan zouden onder meer de korte pachtcontracten zijn die de overheid hanteert en de hoge pachtprijs.

In schriftelijke vragen aan minister Blok informeren Koser Kaya en Koolmees naar de ontwikkeling van de pachtprijzen die het Rijksvastgoedbedrijf berekent. Ook willen ze weten wat de overheid doet om te waarborgen dat de bodemvruchtbaarheid van pachtgronden behouden blijft.

Voorwaarden

'Welke voorwaarden en stimuli zijn in pachtovereenkomsten opgenomen om te komen tot duurzaam bodembeheer op een voor boeren rendabele wijze', vragen beide Kamerleden.

'In hoeverre worden die voorwaarden nageleefd en weten boeren de toegang tot de stimuli te vinden?'

Duurzaam bodembeheer

Beide politici stellen de bewindsman voor om extra maatregelen te nemen die een duurzaam bodembeheer van pachtgronden stimuleren. Dat zou kunnen door een pachtkorting voor duurzaam bodembeheer in te voeren.

Dat zou boeren volgens D66 helpen om te produceren 'met in acht neming van een natuurlijk evenwicht en de achteruitgang van de bodemgesteldheid te keren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer