Blok+vindt+torenhoge+pachtprijzen+normaal
Nieuws
© Ministerie van Binnenlandse Zaken

Blok vindt torenhoge pachtprijzen normaal

Het kabinet maakt zich geen zorgen over de torenhoge pachtprijzen die het Rijksvastgoedbedrijf afspreekt met nieuwe pachters. Dat is 'het gevolg van vraag en aanbod' vindt minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst).

Het Rijksvastgoedbedrijf bood onlangs via openbare inschrijving en een online veiling 395 hectare veiling pachtgrond aan. Dat resulteerde in pachtprijzen tot ruim 2.800 euro per hectare.

Vragen van CDA

Kamerlid Jaco Geurts (CDA) stelde er vragen over aan minister Blok en staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ). Uit het antwoord blijkt dat het kabinet deze ontwikkeling prima vindt.

'Grond is in Nederland steeds schaarser, hetgeen leidt tot stijgende prijzen', laat Blok weten in een brief aan de Kamer.

Duurzaam beheer

De uitgifte in geliberaliseerde pacht voor een periode van vier tot zes jaar staat volgens de bewindsman duurzaam beheer niet in de weg. Het Rijksvastgoedbedrijf stelt namelijk eisen aan het bouwplan.

'Het bouwplan dient het duurzaam grondgebruik en de kwaliteit van de grond te borgen', stelt Blok. Hij wijst erop dat de bodemkwaliteit aan het eind van het contract wordt gecontroleerd.