LTO+betreurt+uitspraak+Overijsselse+ganzen
Nieuws
© Ruud Ploeg

LTO betreurt uitspraak Overijsselse ganzen

LTO Noord Overijssel betreurt een uitspraak van de Raad van State dat in en rond Overijsselse Natura 2000-gebieden geen ganzen meer zonder vergunning mogen worden afgeschoten.

Vogelbescherming stapte naar de Raad van State omdat de organisatie van mening is dat de Natuurbeschermingswet wordt overtreden. Volgens de organisatie verstoort het schieten van ganzen in en rond beschermde natuurgebieden het leven van beschermde soorten die daar ook leven.

De Raad van State verklaarde de klacht gisteren gegrond en erkent de negatieve effecten van de ganzenbestrijding voor zwanen, watersnippen en kraanvogels.

Vergunning

Provincie Overijssel was tot dan van mening dat een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet niet nodig was, maar is hierdoor nu door de Raad van State in het ongelijk gesteld.

LTO Noord betreurt de uitspraak en vindt het jammer dat er nu geen oplossing is voor het reduceren van het aantal ganzen en het terugdringen van schade aan de gewassen.

Schade claimen

De provincie moet volgens LTO Noord nu twee dingen doen. Boeren moeten vanaf nu schade kunnen claimen bij het Faunafonds, zonder extra voorwaarden. Immers, vogels mogen niet worden verjaagd of gedood. Geleden schade moet volledig worden vergoed.

Verder zou de Overijssel aanvullend onderzoek moeten uitvoeren, zodat de provincie met zekerheid kan zeggen dat het geen negatieve gevolgen heeft voor de aanwezige vogels. Het gevolg is dan wel dat, gezien de looptijd van het onderzoek, de ontheffing deze winter in ieder geval niet meer van kracht zal zijn.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 7°
  40 %
 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  16° / 10°
  40 %
Meer weer