KNJV: jacht zomergans kan effectiever

De provincies onthouden jagers hulpmiddelen om zomerganzen effectief te kunnen bejagen. Dat stelt de Koninklijke Nederlandse jagersvereniging (KNJV).

KNJV%3A+jacht+zomergans+kan+effectiever
© Rein Geleijnse

Het gebruik van lokganzen en lokfluiten wordt door veel provincies niet toegestaan bij de jacht op zomerganzen. Het schieten van ganzen een uur voor zonsopgang wordt in een aantal gevallen ook niet toegestaan.

Volgens de jagers is het uur voor zonsopgang een zeer effectieve tijd om de ganzen op de korrel te nemen. De dieren vliegen rond die tijd vanaf hun slaapplaats naar de weiden en akkers waar voedsel te vinden is.

Lokgans

'In ieder provincie is het weer anders', zegt Reinier Enzerink van de Jagersvereniging. Hij geeft voorbeelden: in Brabant mogen jagers geen lokganzen of lokfluiten gebruiken, maar wel voor zonsopgang jagen.

In Gelderland mag er niet voor zonsopgang worden gejaagd en geen lokfluit worden gebruikt. Lokganzen mogen weer wel. In Utrecht mogen jagers voor zonsopgang jagen en zijn meerdere hulpmiddelen toegestaan om de ganzen te lokken.

'De middelen om ganzen te lokken zijn nodig', zegt Enzerink. 'Jagers willen netjes schieten en dan moet je de ganzen dichtbij kunnen halen. De lokmiddelen helpen daarbij.'

Overlast

Overigens leidt het vroege tijdstip van schieten in de zomertijd ook wel tot lastige situaties. Het gebeurt dat omwonenden last hebben van de schoten in de vroege morgen, ervaart Enzerink.

Ander probleem is het goed houden van de geschoten ganzen. Als het een warme dag is, kan het vlees snel bederven. Jagers hebben weinig mogelijkheden om de geschoten dieren te koelen. 'En weggooien willen we natuurlijk niet', verzekert hij.

Zonsopgang

De problemen rondom het gebruik van lokmiddelen en het voor zonsopgang jagen wordt ook door diverse Faunabeheereenheden onderschreven. Zij willen met provincies in gesprek om dit op te lossen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer