Gelderland vangt geen ganzen

Gelderland - Faunabeheereenheid (FBE) Gelderland ziet af van de vangst van 1.600 grauwe ganzen in Gelderse natuurgebieden. ‘We hadden daar honderden ganzen verwacht, maar ze zitten er niet’, zegt FBE-secretaris Teun Achterkamp.

Gelderland+vangt+geen+ganzen
© Nieuwe Oogst

Jacomien VoorhorstFBE Gelderland wilde dit jaar voor het eerst ruiende grauwe ganzen vangen in zes natuurgebieden in de uiterwaarden. Echter, nu blijkt dat er in de uitgezochte locaties nauwelijks grauwe ganzen zitten, net op het moment dat ze in de rui zijn. De ruiperiode is een geschikt moment om de dieren te vangen omdat dan zowel de ouderdieren als de jonge ganzen onvoldoende vliegvlug zijn.
Het bestuur van de Gelderse FBE besloot deze week dan ook om de vangacties voor dit jaar te stoppen. ‘In de aangewezen uiterwaarden hebben de boswachters van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten tijdens de laatste voorbereidingen nog geen 10 procent van de verwachte aantallen ganzen aangetroffen’, zegt Achterkamp.
Juist in deze uiterwaarden zouden 1.400 van de 1.600 ganzen worden gevangen. De verwachting is dat hier op korte termijn geen verandering in komt.
Hoe het komt dat er in de gebieden geen grauwe ganzen zitten, is niet duidelijk. ‘Vorig jaar zaten ze er in groten getale’, stelt Achterkamp. Naar de afwezigheid van de verwachte grote aantallen wordt onderzoek gedaan. ‘Je ziet dat de broedplaatsen van grauwe ganzen zich verplaatsen. In natuurgebieden met open water en ruigten zijn ze er opeens niet, maar midden op de Veluwe zien we wel ganzen met jongen.’
Nu de ganzenvangst niet doorgaat, is er ook geen discussie meer over de manier waarop de gevangen dieren gedood zouden worden. Dat zou in Gelderland gebeuren met een apparaat dat de nek van de dieren breekt.
De Dierenbescherming en de Gelderse Partij voor de Dieren noemden de nekbreker illegaal. Provincie Gelderland, die het bevoegd gezag over het gebruik van het apparaat heeft, keurde het goed. Vergassen met CO2 kon niet omdat de bedrijven die dat doen nu nog onvoldoende capaciteit hebben. ‘Dat zal volgend jaar anders zijn,’ voorspelt Achterkamp.

Streefstand

FBE Gelderland wilde met de ganzenvangst een extra stap zetten om de aantallen grauwe ganzen te beperken. Vorig jaar juli werden er 95.000 geteld. In het Ganzenbeheerplan is afgesproken deze schade terug te brengen tot het niveau van 2005. Daarbij hoort voor Gelderland een streefstand van bijna 29.000 grauwe ganzen in de zomer. De dieren zorgden vorig jaar voor 1,5 miljoen euro schade aan landbouwgewassen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer