Agrifirm: kleine sojaoogst, meer eiwit

Volgens Agrifirm Plant zijn de gemiddelde opbrengsten van soja in Nederland lager dan vorig jaar, maar zijn de eiwitgehalten wel hoger.

Agrifirm%3A+kleine+sojaoogst%2C+meer+eiwit
© Nieuwe Oogst

Agrifirm Plant meldt dat de gemiddelde opbrengst van de 25 procent beste sojapercelen uitkomt op gemiddeld 3,2 ton per hectare.

Het eiwitgehalte is met 39,5 procent ongeveer 2 procent hoger dan vorig jaar. Een hoger gehalte zorgt volgens Agrifirm Plant voor betere afzetmogelijkheden.

Late afrijping

De eerste sojapercelen in Nederland zijn eind september geoogst. Dat is een week later dan in 2014. Vanwege het groeiseizoen en door ziektedruk waren niet alle percelen op tijd rijp.

Soms kon pas laat in oktober de soja worden gedorst. Het bepalen van het juiste oogstmoment bleek dit jaar lastig, geeft Agrifirm Plant aan.

Nieuwe rassen

Agrifirm Plant testte dit jaar op kleine schaal enkele nieuwe sojarassen. Nieuwe rassen met hogere opbrengsten en eiwitgehalten bieden perspectief voor teelt in Nederland. Vooral met meer eiwit in de sojabonen is de humane markt beter te bedienen.

Het prijsniveau van soja is op de wereldmarkt lager dan vorig jaar door het ruime aanbod. Voor Nederlandse soja echter wordt volgens Agrifirm een premie betaald bovenop de wereldmarktprijs omdat het een uniek product betreft.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 12°
    80 %
  • Maandag
    20° / 11°
    50 %
  • Dinsdag
    21° / 11°
    70 %
Meer weer