Mais+en+soja+drukken+tarweprijs
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Mais en soja drukken tarweprijs

Op de meeste internationale graanmarkten daalden de tarwenoteringen afgelopen week. Dat gebeurde vooral vanwege de grotere mais- en sojaoogst dan aanvankelijk verwacht.

Vooral in de Verenigde Staten, Canada en Australië was sprake van een forse daling van de noteringen, meldt RVO in het weekbericht granen.

De Matif in Parijs noteerde vorige week nog 187 euro per ton voor voertarwe op levering in maart 2016. Vandaag daalde deze notering een niveau van 183 euro per ton.

WASDE-rapport

Belangrijke reden voor de daling is het maandelijkse WASDE-rapport waarin het ministerie van Landbouw van de Verenigde Staten (VS) melding maakt van hogere mais- en sojaopbrengsten.

Die positieve aanpassing heeft een negatief effect op de tarweprijs. Verder speelt in de VS ook mee dat de export van tarwe inmiddels 17 procent achterloopt op vorig jaar. Er dreigt zelfs een tekort aan opslagcapaciteit.

Conditie wintergranen

In Oekraïne stegen de tarweprijzen wel afgelopen week als gevolg van aanhoudende droogte. Analistenbureau UkrAgriConsult meldt dat slechts 29 procent van de wintergranen in goede conditie verkeert, 41 procent van het ingezaaide areaal staat redelijk en op 31 procent is de situatie slecht.

Volgens RVO gaan er geruchten dat Oekraïne vanwege de staat van het winterareaal aan granen het geplande exportprogramma wil aanpassen.

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  20 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / -1°
  40 %
Meer weer