Veehouderij+stuwt+verduurzaming+sojateelt
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Veehouderij stuwt verduurzaming sojateelt

De Nederlandse veehouderij is volgens ABN Amro een belangrijke aanjager van de verduurzaming van de sojateelt in Zuid-Amerika. Als grootverbruiker stelt ons land eisen aan de productie in Argentinië en Brazilië.

Het aandeel duurzame sojateelt neemt toe, nu hieraan ook op Europees niveau door de diervoederindustrie ambities worden gesteld, geeft ABN Amro aan. Ons land heeft hierin een voortrekkersrol.

Dat concludeert de bank in rapport Alternatieven voor de Zuid-Amerikaanse soja-import: de kansen en beperkingen.

Duurzaam

Het gebruik van soja in diervoeders staat volgens ABN Amro ter discussie vanwege de negatieve effecten op ecosystemen in vooral Brazilië en Argentinië.

'De impact van sojateelt op het milieu en de sociale omstandigheden in deze productiegebieden zorgen ervoor dat de aandacht voor duurzame soja toeneemt', meldt directeur Agrarische Bedrijven Pierre Berntsen.

Eerste stappen

In Nederland zijn de eerste stappen naar verduurzaming van de soja-import al gezet. 'Zo is de melkveehouderij dit jaar volledig omgeschakeld naar duurzame soja', geeft Berntsen aan.

'In de varkens- en pluimveesector is deze omschakeling gerealiseerd binnen vleesconcepten en voor de binnenlandse afzet. Ook de eiersector boekt veel vooruitgang.'

Uiteindelijke doel

Het uiteindelijke doel is de volledige productie te verduurzamen, ook die voor exportmarkten. De directeur Agrarische Bedrijven benadrukt dat hiervoor een gelijkwaardig Europees speelveld belangrijk is.

Hij verwacht dat ook in de rest van Europa meer aandacht komt voor de verduurzaming van import-soja. 'Zeker nu de Europese koepelorganisatie van diervoederproducenten Fefac dit omarmt.'

Vervangende eiwitbronnen

Naast verduurzaming van soja wordt ook gezocht naar vervangende eiwitbronnen van Europese bodem, weet Berntsen. 'De import van grondstoffen brengt de mineralenhuishouding uit balans en maakt Europa gevoelig voor bijvoorbeeld valutaschommelingen.'

De investeringen in alternatieve eiwitten groeien sterk. 'De omvang is weliswaar nog beperkt en de technieken vaak kostbaar, maar het belang hiervan groeit de komende jaren. Toch zijn we de komende decennia nog sterk afhankelijk van import van soja.'

• Klik voor complete rapport op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  21° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  20° / 14°
  90 %
Meer weer