'Milieuwinst lokale soja groter dan verwacht'

Lokaal geteelde soja dat wordt verwerkt voor de Nederlandse veevoerindustrie is volgens Milieudefensie negen keer milieuvriendelijker dan soja afkomstig uit Zuid-Amerika.

%27Milieuwinst+lokale+soja+groter+dan+verwacht%27
© Nieuwe Oogst

Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat bureau Questionmark uitvoerde in opdracht van Milieudefensie. De organisatie roept de Nederlandse veesectoren dan ook op om veel meer lokaal geteeld veevoer te gebruiken.

Grote speler

Milieudefensie omschrijft Nederland als een grote speler op de sojamarkt met een import van 8 miljoen ton soja. Daarvan is 75 procent afkomstig uit Zuid-Amerika. Nederland is na China de grootste importeur van soja.

Het onderzoek van Questionmark laat volgens Milieudefensie duidelijk zien dat in Nederland geteelde soja veel minder schadelijk is voor het milieu. Met lokale soja daalt de milieubelasting van varkens- en kippenvlees met 27 procent en van eieren zelfs met 38 procent.

Meer landbouwgrond

De milieuschade in Zuid-Amerika heeft vooral betrekking op ontbossing. Om alle vee in Nederland te kunnen voeren met lokale soja is meer landbouwgrond nodig, stelt het onderzoeksrapport van Questionmark.

Nieuwe landbouwgrond voor soja in Europa is overigens niet het streven van Milieudefensie. De organisatie pleit eerder voor minder productie en consumptie van vlees, zuivel en eieren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer