PvdA: einde kiloknaller en eerlijke prijs boer

PvdA wil een einde aan de kiloknaller. 'Supermarkten moeten stoppen met het verkopen van vlees voor stuntprijzen', stelt Tweede Kamerlid Sjoera Dikkers. Ze brengt dit voorstel vanmiddag in tijdens de landbouwbegroting.

PvdA%3A+einde+kiloknaller+en+eerlijke+prijs+boer
© Wakker Dier

De druk die supermarkten zetten op een zo laag mogelijke prijs dwingt boeren volgens Dikkers hun dieren op te fokken tegen de laagste kosten.

'Dat is niet alleen slecht voor de dieren en slecht voor de boeren, maar ook voor de gezondheid van mensen. Dit is onverantwoord en daarom wil ik dat de regering dwingende maatregelen gaat treffen om dit te stoppen.'

Eerlijke prijs

De supermarkten willen altijd een nog lagere prijs, zodat ze klanten hun winkel in kunnen lokken. 'Dat is wellicht goed voor de supermarkt, maar slecht voor de boer, de dieren en de consument. De boer krijgt namelijk geen eerlijke prijs meer', weet het Tweede Kamerlid.

'Om kosten te besparen, moet hij dieren in te kleine hokken gaan houden. Die dieren hebben daardoor geen bewegingsruimte en worden ziek.'

Antibiotica

Met behulp van antibiotica worden de dieren op de been gehouden, denkt Dikkers. 'Maar dat vlees met die antibiotica belandt uiteindelijk bij u en bij mij op het bord. Dat kan zo niet langer. De toekomst zit niet in bulkproducten, maar in duurzaam geproduceerd vlees.'

Daar is al steeds meer vraag naar, weet het Tweede Kamerlid. 'Steeds meer mensen zien in dat dieren een fatsoenlijk leven verdienen. Ook in de rest van Europa zien ze dat inmiddels in. In ongeveer de helft van de Europese Unie-lidstaten geldt al een dergelijk verbod op kiloknallers.'

Overleg supermarkten

In Nederland wordt er al een tijd overlegd met de supermarkten over een einde aan het stunten met vlees. 'Maar dat levert niks op. Daarom is het nu tijd voor actie, zodat boeren gewoon een eerlijke prijs krijgen, dieren een goed leven hebben en de consument uiteindelijk een verantwoord stukje vlees kan eten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer