Wakker Dier: weer meer kiloknallers

De zeven grootste supermarkten hebben het afgelopen half jaar 23 procent meer gestunt met industrievlees dan in dezelfde periode in 2014, zo blijkt uit de foldermonitor van Wakker Dier.

Wakker+Dier%3A+weer+meer+kiloknallers
© Ilona Lesscher

Na het eerste kwartaal meldde de dierenrechtenorganisatie al een stijging van 18 procent. Supermarkten gaan met hun gestunt recht in tegen de wil van de Tweede Kamer, die zich in januari uitsprak voor een einde aan de kiloknaller, stelt Wakker Dier.

De organisatie meldt dat er vaak wordt gestunt met regulier varkens- en pluimveevlees. 'Bijzonder, omdat supermarkten zelf in 2013 aangaven dat deze producten niet meer maatschappelijk acceptabel zijn. Blijkbaar is dit nog wel goed genoeg voor de klant', zegt een woordvoerder.

Actie politiek

Wakker Dier wil dat de politiek in actie komt. 'De overheid heeft doelstellingen voor duurzamere landbouw, aanpak van voedselfraude en verminderd antibioticagebruik. Supermarkten dwarsbomen deze doelstellingen door steeds meer te stunten met vlees.'

De dierenrechtenorganisatie zal deze zomer actievoeren tegen de kiloknallers. 'Het eeuwige gestunt met industrievlees houdt de ontwikkeling van diervriendelijkere producten tegen. Ondertussen betalen de dieren de prijs.'

Plofkip

Supermarkt Plus beloofde recentelijk vanaf week 33 minder te gaan stunten met vlees. Ook beloofden enkele supermarkten al geen reclame meer te maken voor plofkip. Jumbo, Dirk, Dekamarkt en Aldi stopten hier al mee, Plus doet dat vanaf week 33.

Het aantal aanbiedingen voor vlees met één ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming steeg met 67 procent naar 211 keer. Dat is nog steeds maar 10 procent van het totale aantal vleesaanbiedingen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer