Maat: losse flodder Dikkers

LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat heeft begrip voor de oproep van Sjoera Dikkers, maar noemt het een losse flodder. 'Er moet een faire verdeling komen van de lasten in de keten. De kosten die een boer maakt, moeten naar hem terug.'

Maat%3A+losse+flodder+Dikkers
© Nieuwe Oogst

Met die woorden reageert Maat bij het Radio 1-programma De Ochtend op de oproep van Tweede Kamerlid Sjoera Dikkers (PvdA) over een einde aan de kiloknaller en daarmee een eerlijke prijs voor de boer.

De LTO-voorzitter laat weten dat de aanbiedingen in de supermarkt geen zaak zijn van de politiek. 'We zijn niet gelukkig met de kiloknaller. Als LTO vinden wij dat supermarkten beter kunnen inzetten op duurzame producten en vlees met hoger dierenwelzijn.'

Keuringskosten

Maat richt zijn pijlen niet alleen op de supermarkten, maar ook op de keurings- en voedselveiligheidskosten. 'Die komen nu voor rekening van de agrarische sector, terwijl die in andere landen op conto van de overheid en daarmee de samenleving komen.'

De LTO-voorman vraagt daarnaast om extra investeringen in de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 'Er moet geen discussie zijn over de veiligheid van eten. De politiek moet dat door de inzet van de NWVA waarborgen.'

Consument

De extra kosten die bijvoorbeeld vlees met het Beter Leven-keurmerk, weidemelklogo en Rondeel-eieren gepaard gaan, moet de consument betalen. 'Die extra inspanning willen we terugzien in de prijs', verzekert Maat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer