CBL%3A+geen+bodemprijs+vlees
Nieuws
© CBL

CBL: geen bodemprijs vlees

Supermarkten moeten hun eigen prijzen voor vlees kunnen bepalen. Dat stelt directeur Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). 'Bodemprijzen zijn strijdig met mededingingsregels.'

Jansen reageert daarmee op het voorstel van Tweede Kamerlid Sjoera Dikkers (PvdA) die een verbod wil op kiloknallers en daarmee een eerlijke prijs voor de boer.

'De opbrengstprijzen van boeren staan los van de prijzen van vleesaanbiedingen in het schap', stelt de CBL-directeur. 'Maar natuurlijk verdienen boeren een prijs die de kostprijs dekt.'

Kostprijsdekkend

De kostprijsdekkende beloning is niet alleen een zaak van supermarkten, verzekert Jansen. De hele keten, maar ook de overheid bepaalt die. 'De politiek kan ook bijdragen aan kostprijsverlaging door aangepaste regelgeving.'

De CBL-directeur wijst er daarnaast op dat de consumentenprijs niet alles zegt over dierenwelzijn en milieu. 'Dat is de laatste jaren vele malen beter geworden. Boeren krijgen daarvoor een vergoeding.'

Weer

 • Zaterdag
  15° / 11°
  10 %
 • Zondag
  14° / 13°
  90 %
 • Maandag
  12° / 8°
  20 %
Meer weer