LTO+en+NVV+willen+uitstel+monitor+luchtwasser
Nieuws
© Jos Thelosen

LTO en NVV willen uitstel monitor luchtwasser

De verplichting van een elektronische monitoring voor luchtwassers verdient uitstel. Dat stellen LTO en NVV vandaag in een brief aan staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ).

Volgens LTO en NVV verkeren varkenshouders op dit moment in financieel zwaar weer, waardoor ze de extra investering van 3.500 tot 7.000 euro uiterlijk 31 december 2015 nauwelijks kunnen ophoesten.

Ook vinden de twee organisaties het deels overbodige investeringen. Hierbij gelden de registratieverplichtingen, zoals onder meer wekelijkse registratie van de zuurgraad en de meterstanden. Verder geldt de verplichting om voor 1 juli 2014 de emissiereductie van ammoniak te meten.

Volgens LTO en NVV wordt op deze manier geborgd dat er bij alle bedrijven getoetst wordt op handhaving en kan er eventueel ook worden opgetreden tegen bedrijven die in overtreding zijn.

Ieder uur registratie

Bij elektronische monitoring worden de meetwaarden ieder uur geregistreerd, waarbij de meetwaarden vijf jaar worden bewaard.

Alle nieuwe luchtwassers moeten per 1 januari 2013 verplicht elektronisch worden gemonitord. Bestaande luchtwassers kregen een overgangsperiode van drie jaar, waardoor die uiterlijk op 1 januari 2016 van zo'n monitoringssysteem moeten worden voorzien.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
Meer weer