Zorginstelling en uw vermogen

Wat gebeurt er met mijn inkomen als ik op latere leeftijd in een zorginstelling of verpleegtehuis ga wonen? Niet alleen gepensioneerden maken zich zorgen hierover. Ook kinderen. Dat merkt ZLTO-adviseur Anja Roes.

Daarnaast wordt 12 procent (8 procent boven op het belastingtechnische inkomen) over het vermogen als inkomen aangemerkt voor het berekenen van de eigen bijdrage. Wat telt mee als ‘vermogen’?
Voor de berekening is het vermogen in box 3 bepalend. ‘Hieronder vallen bijvoorbeeld spaargeld en beleggingen, verhuurde grond in privé of een tweede woning. De eigen woning en vermogen in het bedrijf zitten in box 1 en tellen dus niet mee’, legt Roes uit.
‘Het inkomen en vermogen van twee jaar eerder zijn bepalend. De bijdrage over 2015 wordt dus gebaseerd op de belastingaangifte van 2013, waarbij het vermogen per 1 januari het uitgangspunt is.’
Wanneer een van de partners nog thuiswonend is, dan geldt voor de ander de eigen bijdrage van maximaal 832,60 euro per maand. Als beide partners in een zorginstelling wonen of de langstlevende partner, geldt het maximum van 2.284,60 euro (ook voor twee personen).

Maatregelen treffen

Veel ouderen met vermogen vragen zich af of het verstandig is om iets te regelen voor het geval zij in een verpleeginstelling worden opgenomen. Daarbij is meestal de vraag op welke manier de eigen bijdrage kan worden verlaagd.
Roes: ‘Er zijn allerlei maatregelen mogelijk. Het reikt nu te ver om daar heel diep op in te gaan.’ Ze verwijst daarom naar de website www.zlto.nl/zorgenvermogen voor meer informatie. Contact opnemen met de ZLTO Informatielijn via (073) 2173333 om het document op te vragen kan ook. Voor overige vragen over dit onderwerp is Roes bereikbaar via Anja.Roes@zlto.nl.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer