EU-geld later op de bank

De uitbetaling van de EU-toeslagrechten zal de komende tijd trager verlopen dan in eerdere jaren het geval was. Dat blijkt uit het betaalschema dat staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) naar de Kamer stuurde.

Veel ondernemers zullen daardoor hun geld ongeveer een maand later ontvangen. Houders van schapen en vleesvee worden waarschijnlijk het zwaarst getroffen.
‘Eerder werd 95 procent van de graasdierpremies in december op de rekening bijgeschreven. Dit jaar wordt het niet eerder dan april. Een aantal schapenhouders en vleesveehouders moet dus minimaal vier maanden langer wachten’, verzucht voorzitter Jeljer Wynia van LTO-vakgroep Schapenhouderij.
Dit komt door de invoering van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). De graasdierpremie is voor dieren die op gronden buiten de GLB-regeling worden gehouden, zoals in natuurgebieden.
Wynia schat dat er honderd schaapskuddes in Nederland zijn met gemiddeld 250 schapen. ‘Veel schaapherders hebben het al slecht omdat er nu weinig wordt gegraasd. Ze laten de schapen in januari en februari aflammeren. In het voorjaar kunnen de dieren weer grazen.’
De graasdierpremie is voor velen een steuntje in de rug om ze de winter door te helpen, aldus Wynia. ‘Dat steuntje valt nu weg. Ook omdat veel van deze ondernemers geen recht hebben op een voorschot.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer