GLB-panel Zegveld: gezonde sector

Bouw de subsidie-afhankelijkheid geleidelijk af, maar behoud wel het budget voor het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) voor de sector. Dat is te gebruiken voor klimaat, milieudiensten en weidegang. Ook moet er een vangnet blijven voor uitzonderlijke omstandigheden.

GLB%2Dpanel+Zegveld%3A+gezonde+sector
© Mike Schellart

Tijdens de vierde bijeenkomst over de hervorming van GLB donderdagochtend in Zegveld, georganiseerd door LTO Nederland, was er vrijdag veel eensgezindheid tussen de boeren en telers. Het panel van vijftien agrariërs zag het idee wel zitten om boeren te belonen voor koolstofopslag in de bodem, als klimaatmaatregel.

Organische stof genoeg in Nederland. Maar er was ook realisme. Bijvoorbeeld: LTO moet de partners in Frankrijk snel opzoeken. Praten met Duitsland is niet genoeg. Hoewel vergroening pas dit jaar concreet werd, dateren de eerste gesprekken al van 2010. 'Je moet in Brussel de eerste zijn met ideeën. Al je op een voorstel moet reageren, dan ben je vaak al te laat.'

Marktbeleid

De glas- en vollegrondstelers vroegen in Zegveld aandacht voor het marktbeleid. 'Vrije marktwerking moet het streven zijn.' Maar de telers willen wel crisisinstrumenten voor iedereen. 'Niet alleen voor leden van erkende telersverenigingen.'

Onmiddellijk kwam de discussie op. 'Wat is dan eigenlijk een crisis?' En: 'Als je er voor hebt gekozen om je eigen boontjes te doppen, moet je dan ook niet accepteren dat je je eigen risico draagt?' De brede weersverzekering wordt in ieder geval gezien als 'veel te duur'.

Export

De Europese Commissie steekt meer geld in exportpromotie onder het motto 'Enjoy, it's from Europe'. De tuinbouwers staan niet te springen. Ze zien meer heil in afzetpromotie binnen de Europese Unie. Daar valt nog een wereld te winnen. Het recente advies van de Gezondheidsraad zal hebben meegewogen in de discussie.

Nederland geeft jaarlijks 80 miljard euro uit aan gezondheidszorg. Het Nederlandse GLB-budget is maar 1 miljard euro. Er valt dus veel te winnen door de belangen van producenten en consumenten te verbinden: 'vestig de aandacht op gezonde voeding'.

Vervolg

Het panel in Zegveld was het vierde in de reeks. Er volgen deze maand nog enkele bijkomsten, waaronder op Colijnsplaat en één met enkele externe deskundigen. Op 1 december bespreekt de Federatieraad van LTO Nederland de uitkomsten, waarna wordt afgestemd met de landbouworganisaties in ons omringende landen.

Vanaf 1 januari 2016 is Nederland zes maanden lang voorzitter van de Europese Unie. Het LTO-document zal ook als input dienen voor de agenda van dat voorzitterschap.

Klaas Johan Osinga/Mike Schellart

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer