Commissie Internationale Samenwerking LTO Noord – thuisbasis voor agripoolers

Cees van Rij is als adviseur vanuit Agriterra betrokken bij de commissie. Daarnaast is LTO Noord via LTO Nederland vertegenwoordigd in het bestuur van Agriterra (momenteel in de persoon van Annette van Velde) en heeft commissielid Willemien Koning zitting in de nieuwe adviesraad van Agriterra. Er is dus veel contact en afstemming tussen beide organisaties en dat is belangrijk.

Agripoolexperts

Wellicht de meest concrete schakel tussen LTO Noord en Agriterra zijn de agripoolexperts. Zij weten als geen ander de kennis en inzichten van LTO Noord-leden en medewerkers te verbinden aan de uitdagingen waar hun collega’s in Afrika, Azië en Latijns-Amerika voor staan. Meer dan 130 LTO-leden en medewerkers staan geregistreerd in de agripooldatabase en velen van hen hebben de afgelopen jaren al een of meerdere adviesopdrachten voor Agriterra-klanten uitgevoerd. Zij zijn de oren en ogen van LTO Noord en Agriterra in het veld en komen terug met indrukken en ervaringen waar de commissie mee verder kan. Ook de meeste leden van de Commissie Internationale Samenwerking van LTO Noord hebben agripoolervaring.
Zo is Ton Spijkerman betrokken bij de opzet van een producentenorganisatie van biologische melkveehouders in Bolivia. Henny Roelofsen heeft als agripooler van het eerste uur al vele Agriterra-delegaties uit alle windstreken mogen ontvangen op zijn akkerbouwbedrijf in Schaarsbergen.

Netwerken is belangrijk

Klaas Johan Osinga heeft ook al diverse adviesopdrachten uitgevoerd en is daarnaast een belangrijke spil en ambassadeur voor Agriterra in allerhande bijeenkomsten en beleidsdiscussies in Brussel en ver daarbuiten. Er is continu afstemming en contact over beleidszaken, bijvoorbeeld rond Europees landbouwbeleid, de klimaattop in Parijs, etc.
Cees van Rij is van mening dat deze rol van netwerker en ambassadeur op beleidsniveau meer dan ooit van groot belang is om de aangescherpte koers en ambities van Agriterra te kunnen realiseren. “Daarmee wordt het gemeenschappelijke belang dat LTO Noord en Agriterra delen nog duidelijker, namelijk een sterke positie van georganiseerde boeren en tuinders overal ter wereld”, aldus Van Rij. De LTO Noord-commissie bekijkt momenteel kritisch de invulling van haar taken om ook in een veranderende context voor zowel LTO Noord als Agriterra een relevante rol te kunnen blijven spelen.

Thuisbasis

Het boeiende debat over voedselzekerheid en landbouwbeleid in Woudenberg is een mooi voorbeeld van hoe de commissie wil aanzetten tot debat met en voor leden. De commissie gaat de uitdaging aan. “We willen een thuisbasis zijn voor alle LTO Noord-agripoolers die voor Agriterra op pad zijn geweest”, aldus Osinga. Hij nodigt deze agripoolers ook uit om voorafgaand aan de Relatiedag van Agriterra op 16 december met elkaar af te spreken om ervaringen te delen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer