Boerenbusiness in China

Voor Agriterra liggen hier grote uitdagingen. Er zijn in China veel boeren die de markt op willen en de vraag naar (veilige) landbouwproducten in China neemt enorm toe. Daarbij stimuleert de overheid om coöperaties op te richten. Deze ontstaan naar westers model, maar er is nog weinig kennis ter plaatse beschikbaar.
Ook heeft het Nederlandse bedrijfsleven grote interesse in de consumentenmarkt van China. Met een vestiging ter plekke kan Agriterra hen beter ondersteunen bij het aansluiten bij lokale producentenorganisaties en coöperaties.
Agriterra werkt momenteel met één federatie en drie associaties in Yunnan in het zuiden van China. In Sichuan komen daar binnenkort twee federaties bij. De verscheidenheid aan producten is groot; van bamboe, rijst, aardappels tot kippen en varkens.

Lokale bedrijfsadviseur

In Kunming heeft Agriterra in augustus 2015 haar eerste lokale bedrijfsadviseur gestationeerd: Li Wenmin. Zij verzorgt de communicatie tussen Agriterra en de klanten. Ze bereidt workshops voor, overbrugt de culturele verschillen en doet het nodige vertaalwerk. Na iedere training houdt ze zich bezig met de follow-up.
Li was al bekend met Agriterra. Ze nam deel aan een training financieel management en volgde workshops over strategie en marketing. Ook bezocht ze Nederland enkele keren, waar ze de laatste week van oktober was voor een teambespreking met haar Azië-collega’s en om een training te volgen.
Agriterra wil graag haar activiteiten in China uitbreiden en Li helpt mee om potentiële partners te ontdekken. Vanuit Nederland krijgt ze ondersteuning van Gabriéla Versteeg (consultant & China expert), Caroline Cheng (vertaalster) en Jan Heemskerk (bedrijfsadviseur Agriterra). Belangrijk in China is om de juiste wegen te bewandelen en de overheid goed bij de activiteiten te betrekken. Heemskerk: ”We hebben ondertussen een goed netwerk opgebouwd bij de provinciale overheden. De coöperaties hebben met name behoefte aan meer kennis over coöperatief management, financieel beheer en marketing van agriproducten.”

Onbekend terrein

Agriterra traint de boeren en legt uit wat een coöperatie is en hoe het werkt. Coöperaties bestaan pas sinds 2007 in China, dus zijn voor veel boeren onbekend terrein. Het aansluiten bij een coöperatie is veelal een grote stap voor hen. Moeilijk is daarbij dat boeren in China vaak laag opgeleid zijn. Li probeert de trainingen daarop aan te passen en de ‘taal van de boeren’ te spreken. Ze voelt de boeren en hun problemen goed aan, omdat ze zelf opgroeide op de boerderij. Ze vertelt: “Ik probeer de boeren ervan te overtuigen dat het voor hen beter is om zich aan te sluiten bij een coöperatie. Dat kost meestal even tijd, maar uiteindelijk zien ze de voordelen. Ik laat ze weten dat je veel sterker bent als je samenwerkt. Als je je krachten bundelt en elkaar vertrouwt, dan kun je verder komen.”

De toekomst

Li verwacht dat in China de boerenbedrijven in China groter zullen worden. Nu zijn er vooral veel kleine boeren, maar de overheid stimuleert schaalvergroting en boeren kunnen land van elkaar overnemen, zodat ze hun bedrijf kunnen uitbreiden.
Ook denkt ze dat machines belangrijker worden en dat het produceren van biologisch voedsel een grotere rol zal spelen. Zelf hoopt ze dat in de toekomst coöperaties zich nog meer ontwikkelen en ook onderling meer gaan samenwerken. Agriterra kan bij dit laatste volgens Li veel steun en kennis bieden.

Weer

 • Woensdag
  9° / -3°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  50 %
 • Vrijdag
  9° / 3°
  20 %
Meer weer