Biosector wil teelt in grond

De biologische sector blijft bij de eis dat de teelt van biologische groenten en fruit uitsluitend in de grond mag.

De International Federation of Organic Agriculture Movements (Ifoam) heeft dit deze week geadviseerd aan de Europese landbouwministers, de Europese Commissie en het Europees Parlement.
‘Dit is een bevestiging van de biowetgeving zoals die er al jaren is. Het uitgangspunt dat de biologische teelt uitsluitend in de grond plaatsvindt, staat na interne raadpleging nog fier overeind’, licht directeur Bavo van den Idsert van Bionext toe. Een uitzondering is voorbehouden aan enkele Scandinavische regio’s.
Een vruchtbare bodem is het vertrekpunt voor de biologische land- en tuinbouw. De sector wil evenwicht tussen plantaardige en dierlijke takken. Substraatteelt doorbreekt die verbinding, stelt Van den Idsert.
Eens in de zo veel tijd voelt de biologische sector zich uitgedaagd om haar standpunt over grondgebondenheid te heroverwegen, onder druk van een lobby van buiten de sector.
‘Er is een actieve lobby vanuit een aantal glastuinbouwbedrijven om natuurlijke vormen van substraatteelt toe te laten voor biologische teelten onder glas’, zegt de directeur van Bionext. Dit maakt toetreding van meer glastuinbouwbedrijven tot de biologische markt mogelijk. Het Amerikaanse biologische keurmerk US Organic staat op substraat geteelde producten wel selectief toe.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer