Agriterra ondersteunt boeren via crowdfundingplatform

Samenwerking ABN AMRO

In 2014 startte Agriterra een partnerschap met ABN AMRO. Vele ABN AMRO-medewerkers hebben inmiddels tijdens adviesreizen hun kennis ingezet voor klanten van Agriterra en kwamen enthousiast terug. Pierre Berntsen, directeur Agrarische Bedrijven bij ABN AMRO, voerde een adviesopdracht uit in Indonesië en vertelt: “Het is echt een cadeautje om op reis te mogen en je expertise te verspreiden. We adviseren coöperaties over hoe ze lokaal een financiering aan kunnen trekken en assisteren bij het verbeteren van hun processen. Je hebt echt het gevoel dat je met iets zinnigs bezig bent.”
Een aantal werknemers van ABN AMRO kwam vervolgens op het idee om meer projecten van Agriterra te ondersteunen. Dat vormde de basis voor het crowdfundingplatform.

Waarom crowdfunding?

Agriterra biedt vooral kennis en advies, maar nauwelijks direct geld aan landbouwcoöperaties en –organisaties. Echter, soms kan een coöperatie met een goed bedrijfsplan geen financiering vinden tegen redelijke leningsvoorwaarden. Ook kleine coöperaties en vrouwen hebben vaak geen toegang tot kapitaal. Daarom heeft Agriterra – in samenwerking met ABN AMRO – een crowdfundingplatform opgezet voor donaties.
Het geld dat via crowdfunding wordt opgehaald, wordt samengevoegd met geld dat de coöperaties zelf opbrengen. Het gaat dus om een (deel)investering. Niet met het doel rendement voor de investeerder te behalen, maar wel om ontwikkelingsdividend te creëren.
Wilbert Hilkens van ABN AMRO: “Dit is het eerste crowdfundingplatform in Nederland dat zich richt op de ondersteuning van boeren in ontwikkelingslanden.”

Indonesië, Peru en Ethiopië

Bij de vier projecten waar investeerders aan kunnen doneren, zitten twee koffieprojecten uit Indonesië. De ene koffiecoöperatie heeft een overkapping nodig om de koffie te kunnen drogen en de andere coöperatie wenst werkkapitaal om de koffieboeren een eerlijke prijs te kunnen garanderen.
In Peru willen de alpacaboeren microreservoirs aanleggen voor de opslag van water en irrigatie van graslanden, waarmee hun inkomsten verdubbelen.
Het laatste project loopt in Ethiopië: een coöperatie van melkveehouders wil een koelwagen aanschaffen om de melk van haar leden te vervoeren en in een groter gebied af te kunnen zetten. Donaties kunnen uiterlijk tot 31 januari 2016 worden gedaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer