'GLB meer dan landbouwbeleid'

Het landbouwbeleid is te star en de sector trekt de problemen te veel naar zich toe. Terwijl de landbouw haar klimaatdoelstellingen wel haalt. Er moet dan ook beter worden gecommuniceerd.

%27GLB+meer+dan+landbouwbeleid%27
© KLaas Johan Osinga


Dat was de strekking van de boodschap die boeren en telers LTO Nederland gisteren meegaven tijdens de tweede bijeenkomst over de hervorming van het GLB-beleid in Heerde.

Het landbouwbeleid is te star, stellen de boeren en telers. Een maisteler wilde dit jaar de ecologische aandachtsgebieden, de vergroening in het GLB, invullen met vanggewas. De mais was echter laat. Door de inzet van LTO werd de uiterste inzaaidatum verschoven van 1 naar 15 oktober.

Op 14 oktober is de mais gehakseld en op 15 oktober is mosterd ingezaaid. Maar door alle haast is 12 hectare versmeerd. Er staat bijna niets. Kortom, volgens de letter der wet voldoet de teler aan de GLB-vergroening, maar in de praktijk schiet biodiversiteit er niets mee op.

Bodemverarming

Een melkveehouder: 'De sloten zijn bij ons zo goed geschoond, dat er geen vis meer in zit. Onze koeien worden ziek door fosfaatgebrek. Er moet aandacht komen voor de bodemverarming'.

Het klimaatbeleid concentreert zich straks op de bodem als koolstofopslag. Moet LTO dat zien als kans, organische stof genoeg toch? Of moeten we ons er juist verre van houden? De zaal steunt de kringloopgedachte. 'LTO, maak keuzes.'

Gezinsbedrijf

De boeren vragen om het landbouwbeleid in te zetten voor het gezinsbedrijf en het platteland. Het Leader Programma mag weg, wat hen betreft. 'We zijn niet tegen het cultuurhuis, maar betaal het maar uit een andere pot.' Natuurvergoedingen worden wel gezien als 'een brevet naar de maatschappij'.

Verder willen de boeren en telers behoud van marktinstrumenten. Want 'het vertrouwen in de markt is te groot'. Maar anderen zeggen: 'Ik heb geen moeite met liberaal beleid, maar dan wel overal. En ik zie dat andere landen toch altijd weer ingrijpen.' En de retail haalt toch producten uit het (verre) buitenland.

Vergoeding

Moeten betalingsrechten blijven? Voor sommigen is vergroening bij halvering van het budget geen optie meer: 'Ik heb de grond te hard nodig.' En: 'Wat heb ik er aan dat al het geld naar de verpachter stroomt.' Er is vooral onbegrip voor Natuurmonumenten en de Landschappen, die landbouwgeld naar zich toe halen.

LTO-beleidsspecialisten Klaas Johan Osinga en Koert Verkerk kijken terug op waardevolle bijeenkomst. De komende week trekken zij verder het land in. 'Iedereen begrijpt dat landbouwbeleid iets is van lange adem. Het blijft op de agenda', aldus Osinga.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer