LTO%3A+schaderegeling+peilproef+aanfluiting+%28video%29
Nieuws
© Anne Van Der Woude

LTO: schaderegeling peilproef aanfluiting (video)

De schaderegeling van provincie Groningen voor een proef met peilverhoging in het Lauwersmeer is een aanfluiting. Dat stelt LTO Noord in haar zienswijze op het ontwerpbeheerplan Natura 2000 Lauwersmeer.

Volgens LTO Noord is het gereserveerde bedrag van 100.000 euro bij lange na niet toereikend. Bovendien worden er voornamelijk situaties beschreven waarbij er helemaal geen aanspraak kan worden gemaakt op de vergoeding.

'Dat geeft niet het vertrouwen dat al onze schade in de toekomst op correcte wijze zal worden vergoed.'

Nulmeting

Essentieel voor de schadebepaling is een nulmeting. Maar een deugdelijke nulmeting door een onafhankelijke partij ontbreekt, geeft LTO Noord aan. 'Deze nulmeting lijkt ons een belangrijk onderdeel van het beheerplan.'

Provincies, waterschappen en Staatsbosbeheer willen in een experiment van zes weken het peil in het Lauwersmeer 40 centimeter verhogen om het riet te versterken. Het doel van de proef is om meer zangvogels aan te trekken.

Waterberging

LTO Noord maakt zich al langer zorgen over de veiligheid en de functie van de waterberging van het Lauwersmeer tijdens de proef. 'Door de peilverhoging wordt de mogelijkheid om water te bergen verkleind.'

De land- en tuinbouworganisatie constateert tenslotte dat het draagvlak voor de proef klein is. 'De diverse voorlichtingsavonden hebben alleen maar meer aangetoond dat veel inwoners en sectoren tegenstander zijn van de peilverhoging in het Lauwersmeer.'

Peilverhoging

Ook de lokale en provinciale overheden kijken steeds kritischer naar de peilverhoging, stelt LTO. 'Waarom gaat men dan toch verder met dit plan, terwijl niemand er op zit te wachten?'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  9° / 6°
  50 %
 • Dinsdag
  6° / 4°
  70 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer