Bezorgde+boeren+massaal+naar+Anjum
Nieuws
© Anne Van Der Woude

Bezorgde boeren massaal naar Anjum

De zorgen bij boeren over de proef met peilverhoging in het Lauwersmeer blijven ondanks een massaal bezochte informatieavond gisteren van provincie Groningen in Anjum .

Ruim honderd boeren kwamen op de bijeenkomst af. 'De provincie vindt het rietniveau belangrijker dan de mensen.' De organisatie had op zo'n dertig verontruste boeren gerekend, het werden er uiteindelijk ruim drie keer zoveel.

'De opkomst is onverwacht groot. Een bewijs dat het erg leeft in het gebied', constateerde projectleider beheerplan Lauwersmeer Leendert van Galen Last van provincie Groningen.

Plenair

In overleg met LTO Noord, waterschap Noorderzijlvest, Wetterskip Fryslân, waterschap Noorderzijlvest en Staatsbosbeheer wilde de provincie via verschillende tafels de boeren informatie geven over het project.

Daarvoor was de zaal te klein, zodat de bijeenkomst uiteindelijk plenair werd gehouden.

Doorgedrukt

Boeren uitten vooral hun boosheid omdat er volgens hen niet naar hen is geluisterd. 'Vier jaar geleden speelde dit ook al. Het plan wordt gewoon doorgedrukt. We mogen bezwaar maken, maar Gedeputeerde Staten houden nergens rekening mee.'

LTO Noord Fryslân-voorzitter Geart Kooistra zei dit een 'jammerlijke constatering' te vinden. 'Zo moeten we niet met elkaar omgaan.'

Houding

Kooistra sprak zijn waardering uit voor de houding van de boeren en de mensen van de provincie en waterschap nadat werd gekozen voor een andere organisatie van de avond. 'De democratie heeft vanavond prima gefunctioneerd.'

Weer

 • Zondag
  16° / 10°
  75 %
 • Maandag
  18° / 15°
  50 %
 • Dinsdag
  11° / 8°
  40 %
Meer weer