Geld+provincie+voor+plan+Rijnstrangen
© Nieuwe Oogst

Geld provincie voor plan Rijnstrangen

Provincie Gelderland wil geld beschikbaar stellen voor gebiedsontwikkeling in de Rijnstrangen. Hierbij valt te denken aan kavelruil, bedrijfsverplaatsing of inpassing van de antiverdrogings- en natuurplannen in de bedrijfsvoering.

Taxateurs gingen afgelopen zomer het gebied de Rijnstrangen bij Zevenaar in om de grond van de boeren te taxeren. Volgens woordvoerder Arian Kuil van waterschap Rijn en IJssel is het wachten op het advies van de bezwaarschriftcommissie.

Hij verwacht dat er medio februari-maart een besluit wordt genomen door het bestuur van het waterschap. Dat moet duidelijkheid bieden hoe het in het gebied verder gaat.

Verdrogingsbestrijding

Volgens Kuil handelt het in de Rijnstrangen om twee zaken: verdrogingsbestrijding en peilverhoging om natuurontwikkeling - Natura 2000 - mogelijk te maken. De agrarische ondernemers in het gebied hebben of krijgen hiermee te maken.

Volgens Kuil zijn er verschillende opties voor de boeren: kavelruil, het inpassen van de plannen in de bedrijfsvoering of het verplaatsen van het bedrijf uit het gebied. Provincie Gelderland wil geld beschikbaar stellen.

Naar verluidt zou dit ruim 18 miljoen euro zijn, maar zowel waterschap als de provincie kunnen dit niet bevestigen.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Weer

 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 13°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 12°
  20 %
Meer weer