Vergoeding+peilverhoging+Rijnstrangen
© Nieuwe Oogst

Vergoeding peilverhoging Rijnstrangen

Boeren krijgen schade, die ontstaat bij een eventuele peilverhoging van de Oude Rijn, vergoed. Dat heeft het dagelijks bestuur van waterschap Rijn en IJssel besloten.

De voorgenomen verhoging van het waterpeil van de Oude Rijn vormt onderdeel van de natuurplannen van provincie Gelderland. Deze plannen spelen een rol in de strijd tegen de verdroging en ter verhoging van de kwaliteit en diversiteit van de natuur.

Om dit bereiken wordt het minimum oppervlaktewaterpeil met 25 tot 45 centimeter verhoogd. Het maximum oppervlaktewaterpeil gaat in het groeiseizoen met maximaal 30 centimeter omlaag.

Groeiseizoen

Daardoor wordt het gemiddeld over het hele jaar heen natter, maar wordt er in het groeiseizoen bij hogere waterstanden eerder ingegrepen. Volgens Rijn en IJssel blijft de grond van het Rijnstrangengebied geschikt voor landbouwkundig gebruik.

Wel zal de economische gebruikswaarde op een aantal percelen verminderen. Daarvoor krijgen de eigenaren/gebruikers compensatie.

Extra vergoeding

De commissie adviseert om hier bovenop nog een extra vergoeding uit te keren die tegemoet komt aan een algemene daling van de grondprijzen in het gebied als gevolg van het peilbesluit.

Deze ‘generieke waardevermindering’ wordt volgens het schap al meegenomen in de vermogensschade.

Dubbel gecompenseerd

Volgens Rijn en IJssel zouden de boeren dan dubbel worden gecompenseerd. 'De peilverhoging is in het algemeen belang. De schade die anderen daardoor lijden hoort volledig vergoed te worden, maar niet dubbelop', stelt heemraad Jannie Lamberts.

De peilverhoging komt er niet eerder, totdat alle mogelijke procedures rond de schadeverzoeken zijn afgehandeld.

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 7°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer