Partijen mikken op verantwoorde groei

Drenthe - De komende vijf jaar moet ongeveer een kwart van de ruim duizend Drentse melkveebedrijven inzetten op kringlooplandbouw. Dat komt niet alleen de kostprijs ten goede, maar ook de natuur.

Joost de la CourtDe natuurorganisaties en LTO Noord Drenthe hebben een plan van aanpak opgesteld waardoor de melkveehouderij de komende jaren kan doorontwikkelen zonder dat de natuur daaronder lijdt.
Eerder nog trok de Natuur en Milieufederatie Drenthe aan de bel over de ‘ontstuimige groei van de melkveehouderij’ in Drenthe. De voorwaarden waaronder dat nu gebeurt, biedt volgens directeur Reinder Hoekstra voldoende zekerheid dat dit verantwoord gebeurt. ‘Ook LTO zegt dat zij niet meer streeft naar nog meer koeien en mest. Belangrijker is binnen de ruimte die je hebt de beste prestaties te leveren.’
De melkveebedrijven krijgen hulp bij het opzetten van een duurzaam bedrijfsplan dat via het principe van de kringlooplandbouw mikt op beperking van het mineralenverlies. ‘Een goede balans is belangrijk voor iedere boer. Via de kringloop de uitstoot beperken is cruciaal’, vindt gedeputeerde Henk Jumelet.
Naast het stimuleren van meer kringloopbedrijven is er geld beschikbaar om bedrijven nabij kwetsbare natuur te verplaatsen. De grond die zo vrijkomt, wordt via kavelruil ingezet om de bedrijven eromheen te extensiveren en de stikstofemissie op de natuur te verminderen.

Samenleving

Voorzitter Arend Steenbergen van LTO Noord Drenthe stelt dat de voorgestelde opzet toont dat de agrarische sector midden in de samenleving staat. ‘We kunnen bedrijfsinvesteringen zo koppelen aan natuurverbetering en eventueel bedrijfsverplaatsing stimuleren voor bedrijven die echt klem komen te zitten.’
Hoekstra wijst erop dat er grenzen zitten aan de groei van de melkveehouderij. ‘Behoud van de Drentse natuur stelt ook grenzen aan die ontwikkeling. Als je daar tegenaan loopt, moet je niet klagen maar de handen gezamenlijk uit de mouwen steken.’ Hij ziet dan ook veel in intensievere samenwerking van melkveehouders met akkerbouwers om de voerproductie te regionaliseren. De komende tijd worden twee proefgebieden uitgezocht waar de kringlooplandbouw op gang wordt gebracht met behulp van kavelruil.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer