Verlengstuk of confrontatie

Verlengstuk+of+confrontatie
© Nieuwe Oogst

De leden van LTO Noord kregen afgelopen week bericht dat de voordracht van de nieuwe voorzitter wordt uitgesteld. Het was mij even ontgaan dat we het al sinds augustus zonder leider doen. De reden van het uitstel is de start van een onderzoek naar nadere samenwerking binnen LTO Nederland-verband. Dat klinkt als een aanzet tot fusie van ZLTO, LLTB en LTO Noord.
Echt verrassend zou zo’n samenvoeging niet zijn. Er wordt al intensief samengewerkt en argumenten uit het verleden tegen een fusie gelden niet meer. De tegenstelling intensief contra extensief gaat in ieder geval voor de melkveehouderij niet meer op, de veebezetting is in Noord en Zuid tegenwoordig even hoog. Ook het verschil in vermogen is na de mislukte Europese veroveringscampagne van VION geen struikelblok meer. Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland staat bekend om zijn politiek correcte uitspraken, maar is nu zeer stellig: van fusiebesprekingen is geen sprake, een fusie is uitgesloten. Voorzitter Hans Huijbers van ZLTO geeft zelfs aan de inzet van LTO Noord niet te begrijpen. Hij gelooft juist meer in een decentrale koers van belangenbehartiging.
We zien hier hetzelfde als in de melkveedossiers, LTO Noord gaat voor overleg en ‘polderen’, terwijl ZLTO de confrontatie niet uit de weg gaat. Illustratief was de situatie eind juni van dit jaar. LTO Noord zette zich in voor fosfaatrechten als minst kwade om invoering van dierrechten te voorkomen. ZLTO-vakgroepvoorzitter melkveehouderij Toon van Hoof meldde echter doodleuk dat ZLTO tegen de invoering van fosfaatrechten is.
Na de beruchte 2 juli brief organiseert LTO Noord zelfs ledenavonden waar het beleid van staatsecretaris Sharon Dijksma wordt verdedigd. Vaak wordt de keuze gemaakt om constructief mee te werken aan nieuw beleid, waardoor de belangenbehartiger medeplichtig is aan nieuwe regels. Zo kan men eigenlijk niet eerst kiezen voor grondgebondenheid als basisvoorwaarde en later geloofwaardig pleiten voor een ruimere definitie van de grond die hiervoor meetelt.
Onderzoek naar nadere samenwerking lijkt mij verspilde moeite. De adviseurs kunnen beter eerst ingezet worden voor het opstellen van een profiel van de belangenbehartiging. Kiezen we voor een verlengstuk van de overheid of voor de confrontatie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer