LTO roept op tot Deltaplan asbest

LTO Nederland schreeuwt om een Nationaal Deltaplan Sanering Asbestdaken om in 2024 alle asbest van de daken te hebben. Daarvoor moeten ‘asbest botsende belangen’ snel worden aangepakt.

Mike SchellartDie oproep deed LTO-programmamanager Ruud Hoosemans van het Agro Asbestveilig deze week tijdens het rondetafeloverleg van de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur & Milieu (I&M). Hij pleitte voor een ‘veel krachtiger en integreerde aanpak’: een Nationaal Deltaplan Sanering Asbestdaken.
In Nederland ligt nog 120 miljoen vierkante meter asbest op daken. Met de huidige aanpak verdwijnt 4 miljoen vierkante meter per jaar. Te weinig om de doelstelling om in 2024 alle daken asbestvrij te hebben, te halen.
Kern van het Deltaplan is alle initiatieven van de afgelopen drie jaar te bundelen. ‘Overzicht hebben van en goed dirigeren van alle nationale, provinciale, regionale en lokale asbestinitiatieven is van cruciaal belang’, stelt Hoosemans.
‘Nu ook steeds meer commerciële engineering-, financieel advies- en installatiebureaus ineens het ei van Columbus hebben gevonden, is een sterke regie en coördinatie landelijk nodig om te zorgen voor echt nieuwe wielen voor iedereen in heel Nederland in plaats van los van elkaar oude wielen opnieuw uit te vinden.’
Voor het slagen van het Deltaplan moet een aantal obstakels verdwijnen. Zo hebben nog lang niet alle provincies en gemeenten een asbestbeleid. ‘Waarom kunnen gemeentes niet in een paar uur akkoord geven op een asbestmelding in plaats van vast te houden aan de voorgeschreven vier weken?’, aldus Hoosemans.
‘En waarom moeten bouwvergunningleges worden betaald, als je je asbestdak van 58 millimeter dikte vervangt door een mooi, duurzaam geïsoleerd dak van 64 millimeter?’
Ook moet er één verantwoordelijke inspectie komen die toezicht houdt. Verder zou LTO graag willen zien dat asbest gratis is te storten op de provinciale stortplaats in plaats van hoge kosten nu. Hoosemans: ‘Hiermee is ook meteen de extra last van de stortbelasting verdwenen.’
LTO kan rekenen op de steun van belangrijke organisaties als het Verbond van Verzekeraars, Bouwend Nederland en TNO en staatssecretaris Sharon Dijksma (I&M).

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -3°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  50 %
 • Vrijdag
  9° / 3°
  20 %
Meer weer