Energie besparen op het erf levert winst op

Op menig erf valt nog genoeg energie te besparen en dus euro’s te verdienen. Bij de melkveehouderij bijvoorbeeld door het plaatsen van voorkoelers of frequentieregelaars, in de varkenshouderij met ventilatie en warmteterugwinning en in de hele agrarische sector met zuiniger verlichting of minder kilometers maken door ruilverkaveling.

Henriët Dijk‘Het is nu net één grote soep’, zegt Martin Immink, voorzitter van LTO Noord West Twente.
Henk Jolink, voorzitter van de LTO Noord-afdeling Bronckhorst, denkt dat leden door de bomen het bos niet meer zien. ‘Friesland Campina heeft een duurzaamheidsscan, de provincie heeft het Gelders Energieakkoord en de gemeente wil wat. Waar moet ik zijn als lid? We moeten de ambitie vasthouden, maar wel opletten wat we doen’, stelt Jolink.
De bijeenkomst ‘Winst uit energie’ is een initiatief van bestuurders Eric Douma en Erik Back, programmamanager Auke Jan Veenstra en projectleider Wouter Veefkind vanuit het LTO Noord-programma Klimaat en Energie. Als dossierhouder Energie bij LTO Nederland schetst Douma de landelijke ontwikkelingen en lobby. Want via de lijn rijksoverheid, provincie en gemeente komen subsidies voor bedrijven beschikbaar.
‘Neem de MEP-regeling, die was voor energiebedrijven bedoeld. Wij hebben ervoor gezorgd dat deze subsidie ook ter beschikking komt voor de land- en tuinbouw’, zegt Douma.

Voor de portemonnee en uitstraling

Streven van LTO is dat agrarische bedrijven energieneutraal draaien. Goed voor de portemonnee en de uitstraling. ‘Wij zeggen wel tegen de overheid: ‘Laat los hoe wij energieneutraal worden’. In de akkerbouw kun je bijvoorbeeld een trekker op groen gas gebruiken, maar geen elektrische, want die heeft geen trekkracht’, aldus Douma.
Dat de land- en tuinbouw een factor van betekenis kan zijn in het energievraagstuk moet (nog) steeds onder de aandacht worden gebracht. Erik Back, voorzitter LTO Noord Overijssel en waarnemend voorzitter LTO Noord Gelderland, heeft daar als portefeuillehouder Energie mooi vergelijkingsmateriaal van.
‘In Gelderland hebben wij als één van de honderd partijen meegetekend met het provinciaal Energieakkoord’, zegt hij. ‘In Overijssel staat het nog in de kinderschoenen. De nieuwe gedeputeerde vertelde mij dat hij niet aan de landbouw had gedacht. ‘Dat is voor mij een tak waar niet iets met energie gebeurt’, zei hij. Ik heb direct een afspraak gemaakt.’
Als gedurende de bijeenkomst de vaktermen door de zaal vliegen, halen de afdelingsbestuurders de discussie terug naar het erf. ‘Ik denk dat de agrarische sector heel erg open staat voor duurzame energie en verduurzaming, als er maar een businesscase achter zit’, zegt Gino Schrijver van LTO Noord Salland.
Volgens Jolink van afdeling Bronckhorst zou de vertaalslag van beleid naar praktijk gemaakt kunnen worden door één loket op te zetten waar leden al hun vragen of opmerkingen kwijt kunnen.
Ben Haarman, voorzitter LTO Noord Salland, vult aan: ‘Leden willen voordelen in euro’s zien. We moeten een soort ladder hebben waarop leden kunnen zien hoeveel ze kunnen verdienen op het eigen bedrijf met bijvoorbeeld voorkoelers. Zo geef je tegelijkertijd afdelingen handvatten mee.’
Programmamanager Veenstra meldt dat er gewerkt wordt aan een expertisecentrum, dat informatie kan bundelen en als vraagbaak dient. Afgesproken is dat er in de volgende bijeenkomst over ‘Winst uit energie’ een voorstel ligt voor concrete actiepunten. Zodat de soep in hapklare brokken opgediend kan worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer