Energiebesparing+vooral+door+Nieuwe+Telen
Nieuws
© Wageningen UR Glastuinbouw

Energiebesparing vooral door Nieuwe Telen

Uit het eindverslag met resultaten over 2013/2014 van de Kas als Energiebron project blijkt dat weinig extra energie is bespaard door de investeringen in installaties.

De meeste energiebesparing werd bereikt door de kennis van Het Nieuwe Telen toe te passen, in combinatie met de installaties.

Dat meldt Wageningen UR Glastuinbouw, dat in opdracht van Kas als Energiebron de prestaties van innovatieve investeringen in installaties voor energiebesparing heeft gemonitord.

Klimaatsystemen

De verschillende klimaatsystemen kunnen bijdragen aan de beheersing van het kasklimaat met betrekking tot de temperatuur- en vochtverdeling (gelijkheid) en ontvochtiging, aldus Wageningen UR.

Besparing op energie (warmte) is alleen te bereiken als intensiever wordt geïsoleerd met meer scherminstallaties (tweede beweegbaar doek), de schermen meer uren worden gebruikt en als minder gebruik wordt gemaakt van een minimum buis om gewasverdamping te bevorderen.

Het Nieuwe Telen

Daarom kan de bereikte energiebesparing nooit 1-op-1 worden toegerekend aan de installaties. Dankzij de installaties durven ondernemers wel verder te gaan in Het Nieuwe Telen.

Er werd onder meer gekeken naar de installaties Priva Climatizer van Priva, Air+Energy van Maurice, Ontvochtiging van Technokas, ClimaKas van Kubo en Vertifan van Van de Ende.

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer