Tuinders+voor+energiebesparingsysteem
Nieuws
© LTO Glaskracht Nederland

Tuinders voor energiebesparingsysteem

Ondernemers uit de glastuinbouwsector ondersteunen het initiatief van LTO Glaskracht Nederland om het Energiebesparingsysteem Glastuinbouw (EBG) in te voeren.

Dit blijkt uit de ledenpeiling, die LTO Glaskracht Nederland onlangs hield onder de glastuinbouwleden van LTO Noord Glaskracht, ZLTO en LLTB.

Van alle respondenten gaf 86 procent aan dat zij voor invoering van dit systeem zijn om op deze manier maximale inspanning te leveren tot minder gasverbruik. Zowel glasgroente- als sierteeltondernemers ondersteunen dit voorstel massaal.

Gasverbruiknormen

Met het EBG worden individuele gasverbruiknormen vastgesteld voor glastuinbouwbedrijven waarop een jaarlijkse besparing van 2 procent wordt toegepast.

Als deze norm niet wordt behaald, vindt een verrekening plaats. Deze verrekening is een prikkel om op het verbruik van aardgas te besparen.

Laag tarief

Voor de komende tien jaar heeft de glastuinbouw Europese instemming voor een verlaagde energiebelasting, met een totale waarde van 1,1 miljard euro. Omdat op lange termijn dit lage tarief geen zekerheid is, heeft LTO Glaskracht Nederland het initiatief genomen voor het EBG.

De totale inzet op energiebesparing en duurzame energie, waar ook het programma Kas als Energiebron toe behoort, draagt daarnaast bij aan de vermindering van de afhankelijkheid van aardgas en versterking van het sectorimago.

Opbrengst

De opbrengst van het EBG wordt besteed aan de stimulering van energiebesparing en duurzame energie in programma Kas als Energiebron.

De komende tijd voert LTO Glaskracht Nederland verder overleg met betrokken organisaties in de glastuinbouwketen over samenwerking bij de uitvoering en de start van het EBG.

Weer

 • Donderdag
  22° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  20 %
Meer weer