VenLow+Energy+kas+haalt+recordbesparing
Nieuws
© Wageningen UR Glastuinbouw

VenLow Energy kas haalt recordbesparing

De VenLow Energy kas op het Innovatie en DemoCentrum Energie in Bleiswijk heeft naar verwachting half november meer dan 70 kilo tomaten voortgebracht. Dat gebeurde met een warmtevraag van slechts 10 kubieke meter aardgas equivalenten.

Daarmee heeft de zoektocht naar een minimaal energieverbruik voor de teelt van glasgroenten het doel gehaald en is het experiment geslaagd, meldt Wageningen UR Glastuinbouw.

In een gemiddeld jaar zou de vraag rond de 12,5 kubieke meter aardgas equivalenten zijn uitgekomen, maar dat is toch nog altijd minder dan de helft ten opzichte van de 27 kubieke meter die als referentie geldt voor een energiezuinige tomatenteelt in de praktijk.

Stookregiem

Het lage verbruik werd gerealiseerd door de tomaten te telen in een kas met HR++ isolatieglas. De kas had ook nog een energiescherm dat ’s nachts gesloten werd en er is een rustig stookregiem aangehouden.

Ook is het in deze kas niet nodig om gas te verstoken voor de productie van CO2 omdat de kas is aangesloten op de OCAP infrastructuur voor CO2.

Lage verdamping

Het grootste verschil met vorig jaar is de hoge luchtvochtigheid die in de nacht werd geaccepteerd. Met de hoge isolatie en het rustige stoken werd in voorgaande jaren een verbruik van 14,5 kubieke meter behaald.

De extra besparing van dit jaar komt door de beperking van de verdamping die met de hoge luchtvochtigheid mogelijk was. De nachtelijke verdamping liep met 60 liter per vierkante meter terug. Minder verdamping betekent direct een besparing op latente warmte.

Effecten

In de praktijk wordt vaak gesteld dat een hoge verdamping nodig is voor een goede productie. De tuinders die deze proef hebben gevolgd waren dan ook zeer benieuwd naar eventuele negatieve effecten van zo’n verlaagde verdamping.

Het gewas bleek echter net zo goed te groeien als in voorgaande jaren. Er liggen hiermee voor de praktijk nog duidelijke kansen voor de verlaging van het energieverbruik.

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer