LTO%3A+compensatie+hogere+energiebelasting
Nieuws
© LTO Glaskracht

LTO: compensatie hogere energiebelasting

De hogere energiebelasting op aardgas mag niet leiden tot zwaardere lasten voor de agrarische sector, stelt LTO Nederland

De Tweede Kamer ging deze week akkoord met een verhoging van de energiebelasting van 5 eurocent per kuub voor kleinverbruikers (tot 170.000 kuub per jaar). Dat heeft negatieve gevolgen voor onder meer veel veehouderij- en boomkwekerijbedrijven.

Voor de glastuinbouw gaat het om 0,82 cent over de eerste 170.000 kuub. De maatregelen zijn onderdeel van de plannen van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën om de belastingen te hervormen.

Compensatie

Het CDA heeft vervolgens het kabinet in motie opgeroepen om komend voorjaar met een pakket aan compenserende maatregelen te komen voor boeren en tuinders. Die motie kreeg steun van een meerderheid van de Kamer.

Voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland, becijfert de lastenverzwaring voor de glastuinbouw op ruim drie miljoen euro. 'Dat willen we gecompenseerd zien, bijvoorbeeld via de marktintroductieregeling Energie Innovaties (MEI) en investeringsregeling Milieuvriendelijk Maatregelen (IMM).'

Besparingen

Van Ruiten is blij dat de Kamer compensatie heeft afgedwongen. 'Liefst hadden we helemaal geen verhoging van de energiebelasting op aardgas gezien. De glastuinbouw is een van de weinige sectoren in ons land die de besparingen, zoals afgesproken in het nationale energieakkoord, ook daadwerkelijk realiseert.'

'Alleen al daarom is een verhoging van de energiebelasting onterecht. Maar helaas heeft Wiebes die verhoging in zijn plannen gehandhaafd. Gelukkig heeft de Tweede Kamer de bal weer teruggelegd bij het kabinet', aldus Van Ruiten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer