Koeling+en+diffuus+glas+bij+roos+terugverdiend
Nieuws
© Willem Dijkema

Koeling en diffuus glas bij roos terugverdiend

De investeringen in koeling en diffuus glas in de rozenteelt zijn in vijf volle productiejaren terugverdiend. Dat blijkt uit onderzoek en berekeningen van Wageningen UR Glastuinbouw en DLV Plant.

De proef vond plaats in een kas van 1.000 vierkante meter bij GreenQ Improvement Centre. Die was voorzien van onder meer diffuus glas en koeling middels OPAC's.

De investeringen bedroegen voor beide aanpassingen 50 euro per vierkante meter. Na twee jaar onderzoek met Red Naomi werden rozen geproduceerd die aan de gestelde kwaliteitscriteria voldeden.

Doelstelling

De productiedoelstellingen in een vol productief jaar waren 275 stuks per vierkante meter en 15 kilo per vierkante meter. Dat is in het tweede jaar gerealiseerd. Volgens de onderzoekers is dat een voor praktijkomstandigheden hoge maar haalbare doelstelling.

De besparing op elektriciteit voor belichting was 6 procent in het tweede jaar ten opzichte van de referentie. Dat is minder dan de doelstelling. De CO2-besparing is met een dosering van 67.9 kilo per vierkante meter ruim 50 procent en voldoet aan de gestelde doelen.

Kas als Energiebron

De proef is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Weer

 • Zaterdag
  18° / 8°
  20 %
 • Zondag
  19° / 10°
  40 %
 • Maandag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer